OOSTKAPELLE – Statushouders in de gemeente Veere worden klaargestoomd voor hun inburgering. Dinsdagmiddag leerden ze tijdens een cursus hoe de Nederlandse cultuur in elkaar zit, wat in de grondwet staat en hoe je hier met elkaar omgaat.

Inburgering
De 23-jarige Osman uit Gapinge ervaart een wereld van verschil met Eritrea. “Alles is hier anders” vindt hij. Juist daarom zien alle deelnemers het belang in van de cursus. “We willen meer leren over Nederland.”

Verschillen
Tijdens de driedelige cursus komt het gesprek al snel op hoe anders het in Nederland toegaat. “In ons land moeten we oppassen wat we over de president zeggen”, laat een man uit Syrië weten. Ook de deelnemers uit Eritrea hebben dat verschil opgemerkt. Toch zijn er niet alleen cultuurverschillen die benoemd worden. “Nederland is veel kouder”, glimlacht Osman.

Vergoeding

De workshop wordt geleid door PIBLW-Reïntegratie en Bureau Veiligheid. De drie Walcherse gemeenten hebben het participatietraject voor statushouders gezamenlijk uitgewerkt en krijgen een extra een vergoeding van het Rijk om de meerderjarige statushouders beter te laten participeren in de Nederlandse samenleving.

Bron: Omroep Zeeland