Hoogwaardige kwaliteit
Bevoegde trainers en docenten
Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Maatwerk

Saskia Henze van Forte Welzijn blikt terug op Begeleiden van Statushouders naar Zelfstandigheid

Home/Berichten/Nieuws/Saskia Henze van Forte Welzijn blikt terug op Begeleiden van Statushouders naar Zelfstandigheid

Saskia Henze van Forte Welzijn blikt terug op Cursus Begeleiden van Statushouders naar Zelfstandigheid
Vanuit Forte Welzijn zijn mijn collega en ik bekend met veel statushouders en hebben we de mogelijkheid om zelf vragen te stellen aan statushouders. Echter, in de training van Bureau veiligheid durfden we,  door de goede begeleiding die er voor de ervaringsdeskundigen aanwezig was, net een stap verder te gaan. Konden we doorvragen op een thema. Dat was fijn om te mogen doen, omdat we echt het allerbeste willen voor de mensen waarmee we werken. Dit kon onder andere doordat er voelbaar een vertrouwensband was tussen de trainer en zijn ervaringsdeskundigen. Ze wisten wat ze aan elkaar hadden en waren door onze eigen inbreng ook goed voorbereid op de eventuele vragen. Er werd gewerkt vanuit gelijkwaardigheid en empowerment.

Verder konden we een aantal zaken aan den lijve ervaren. Hoe het is om als vreemdeling voor het eerst contact te hebben in een ander land. Wat er dan nodig is om jezelf welkom te voelen, jezelf open te stellen voor het land waar je bent terecht gekomen en een shift te maken. Het klinkt zo logisch, en je denkt dat je het wel weet. Maar het zelf ervaren, brengt een wezenlijk verschil. Zo ook met het inoefenen van gesprekken. Voor mijzelf betekende dat concreet dat ik opnieuw naar mijn eigen grenzen keek en daarop reflecteerde. Bijvoorbeeld het wel of geen hand geven. Dwing je dat af, of niet. Ik werd gesteund in mijn eigen gevoel daarover: dat het soms een kwestie is van de ander het groeiproces gunnen. Maar leerde wel dat er andere momenten zijn dat je juist moet zeggen waar het op staat. Die nuances in het stellen van grenzen werden voor mij duidelijk in de training. Het gaf ruimte om te herijken.

Daarnaast had het voor ons een meerwaarde dat we deze training volgden met collega’s met verschillende achtergronden en vanuit andere regio’s. Het leverde nieuwe contacten en ideeën op. Al kan een in company training ook heel verhelderd zijn als je met meerdere mensen rondom dit thema werkt!

Saskia Henze, Coordinator Taalmaatjes en Vrijwilliger Steunpunt Overbetuwe bij Forte Welzijn.

Zie ook: Cursus Begeleiden van Statushouders naar Zelfstandigheid

2018-12-04T11:59:11+01:00