De gemeenten in Zeeland moeten in 2015 twee keer zo veel asielzoekers met verblijfsvergunning huisvesten.
In 2015 moet Zeeland twee keer zo veel mensen huisvesten die na hun asielverzoek een verblijfsvergunning hebben gekregen. Volgens woningcorporaties zijn er te weinig goedkope sociale huurhuizen om daaraan te kunnen voldoen. Zij voeren daarom nu overleg met de gemeenten.
Het aantal zogenoemde statushouders is zo hard gegroeid, dat het Rijk de taakstelling voor gemeenten bijna verdubbelt. In heel 2014 boden de dertien Zeeuwse gemeenten gezamenlijk onderdak aan 358 nieuwe Nederlanders. Voor alleen al het eerste half jaar van 2015 moet huisvesting gezocht worden voor 320 statushouders.
Omdat statushouders asielzoekers zijn die net een verblijfsvergunning hebben gekregen, zijn het mensen die meestal geen werk hebben en afhankelijk zijn van een uitkering. Dat betekent dat huisvesting goedkoop moet zijn. De gemeenten schakelen daarom woningcorporaties in om huizen te regelen.
De woningcorporaties voorspellen nu dat zij de nieuwe opdracht niet aankunnen, omdat de druk op goedkope sociale huurwoningen nu al groot is. „Als we goedkope woningen aan statushouders móeten geven, leidt dat problemen voor de eigen inwoners”, zegt directeur Eric de Ceuster van Woongoed Middelburg.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de nieuwe taakstelling in oktober aan de gemeenten kenbaar gemaakt. Landelijk moeten in de eerste helft van 2015 14.000 statushouders een huis krijgen. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren. Dat komt mede door de grote toestroom van vluchtelingen uit Syrië, die vaak een verblijfsvergunning krijgen.
Het Rijk probeert de gevolgen zo eerlijk mogelijk te verdelen: grote gemeenten moeten meer statushouders huisvesten dan kleine. Ze mogen onderling een andere verdeling afspreken. Meer jonge statushouders (onzelfstandig) in één woning huisvesten, mag ook.
Commentaar PZC – Inschikken
Het Rijk doet een flink beroep op Zeeland om in 2015 nieuwe landgenoten te huisvesten. Dat komt mede door de grote vlucht uit Syrië. De Zeeuwse gemeenten zullen hun handen vol hebben aan de toestroom van statushouders. Helemaal zonder slag of stoot zal dit waarschijnlijk niet gaan. De woningbouwverenigingen voorspellen een tekort aan goedkope huurhuizen. Iets verdienen wordt ook lastig. Op de bescheiden Zeeuwse arbeidsmarkt zijn niet zomaar ineens honderden extra banen te vinden. Dus zowel voor een woning als voor werk wordt het mogelijk dringen. Ook voor de huidige inwoners.
Dit ongemak zal Zeeland moeten accepteren. Nederland is bepaald niet scheutig met verblijfsvergunningen. Over de nood van mensen die door de procedure komen, kan dus geen twijfel bestaan. Zij verdienen een goede ontvangst in Zeeland. Ook al wordt het hier en daar even inschikken
Bron: PZC/Stadlander
Gerelateerd:
Training Interculturele Communicatie