Hoogwaardige kwaliteit
Bevoegde trainers en docenten
Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Maatwerk

Maasdelta Groep over de Cursus Wijkbeheerder als Ogen en Oren in de wijk

Home/Berichten/Nieuws/Maasdelta Groep over de Cursus Wijkbeheerder als Ogen en Oren in de wijk

In april 2017 heeft Maasdelta Groep de Cursus Wijkbeheerder als Ogen en Oren in de wijk laten uitvoeren door Bureau Veiligheid in samenwerking met De Corporatie Academie.

Rob van der Hoeven, Coördinator Omgevingsbeheer bij Maasdelta Groep blikt terug:
We hebben de Cursus Wijkbeheerder als Ogen en Oren in de wijk georganiseerd, omdat we op een andere manier naar situaties in de wijk willen kijken, waardoor we meer uit het werk van de ervaren wijk/huismeester halen. Achter een (fysiek) probleem schuilt vaak een ander (sociaal) probleem. Waar let je op om daar achter te komen en wat kan je er vervolgens mee.

De insteek was een praktische en verfrissende cursus.
De cursus was vernieuwend en bleef boeiend door de afwisseling die in de theorie zat en de rondes die door de wijken gemaakt werden. Steeds meer komt het accent te liggen op de sociale aspecten van onze huurders.  In de cursus kwam goed naar voren welke methodes we kunnen toepassen tijdens onze dagelijkse werkzaamheden om op een andere manier naar de wijk en bewoners te kijken.

Wat is er veranderd in hun manier van kijken?
Er wordt verder gekeken dan de staat van onderhoud van het bezit van de corporatie en de fysieke leefomgeving (schoon, heel en veilig). Door kritisch te kijken naar de fysieke leefomgeving van de huurders komen onderhuidse sociale problemen van bewoners sneller aan het licht.

Welke nieuwe inzichten hebben ze opgedaan?
De wijk/huismeesters zijn zich meer bewust dat niet alleen de fysieke, maar ook de sociale leefomgeving waarin onze huurders wonen en sociale relaties in de wijk van invloed zijn op het welzijn en woongenot van bewoners.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Dat het op de eerste plaats van belang is wat bewoners zelf belangrijk vinden en wat zij zelf als een gezonde en prettige leefomgeving beschouwen. Structuur en inrichting van de leefomgeving bepaalt in grote mate ook de  sociale betrokkenheid van de bewoners en het omzien naar elkaar. De rol die de wijk/huismeester hierin kan spelen is het onderhouden van contacten om te weten wat er zoal gaande is in de wijk en het ondersteunen van bewonersinitiatieven die bewoners dichter tot elkaar brengen.  Voorbeelden hiervan zijn o.a. een opzomeractie, een schoonmaakactie, burendag, doe wat voor een ander dag, burenhulp enz.

Conclusie:
De deelnemers hebben de cursus als positief en zinvol ervaren omdat de opgedane kennis direct in hun dagelijkse praktijk toe te passen is en een meerwaarde oplevert. Bovendien vonden ze dat de cursus op een leuke manier gebracht werd en stelden ze de afwisseling met de wijkrondes bijzonder op prijs. Dank aan Evelyn voor de prettige wijze waarop zij de cursus gegeven heeft.

Zie ook: Cursus Wijkbeheerder als Ogen en Oren in de wijk

2017-07-11T16:15:10+02:00