Hoogwaardige kwaliteit
Bevoegde trainers en docenten
Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
Maatwerk

Huisvestingskrapte statushouders Oostzaan

Home/Berichten/Nieuws/Huisvestingskrapte statushouders Oostzaan

Het directe gevaar voor een boete is voor even geweken, maar de dreiging blijft. Van de 30 statushouders heeft de Woningbouwvereniging Oostzaanse volkshuisvesting(WOV) voor de meesten inmiddels woonruimte gevonden. Het probleem is daarmee slechts voorlopig opgelost, omdat er steeds nieuwe statushouders bijkomen en er is echt géén woonruimte meer in Oostzaan.
Gemeentes moeten boetes gaan betalen per statushouder die wacht op een woning. Volgens Oostzaan moet de Tweede Kamer nog definitief besluiten over wanneer de boetes uitgedeeld worden. Op dit moment is het idee om een boete van 1800 euro per statushouder per maand op te leggen.

Volgens de gemeente had Oostzaan per 1 januari 2017 24 statushouders die een plek nodig hadden. In juli kwamen daar nog zes bij. Dat zou bij dertig statushouders gaan om 54.000 euro per maand en om 648.000 euro per jaar. De hoogte van de boetes is gebaseerd op de kosten die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakt om statushouders onderdak te bieden in asielzoekerscentra.

Dat de meeste statushouders nu woonruimte hebben is ten koste van ’gewone’ Oostzaanse woningzoekenden, zegt voorzitter Jaap de Dood van de WOV. De WOV heeft de statushouders voorrang gegeven boven de eigen woningzoekende WOV-leden, terwijl de WOV toch echt voor de leden bestaat benadrukt hij. Bij de statushouders gaat het volgens De Dood gelukkig vooral om gezinnen. ,,Voor alleenstaanden is het al helemaal onmogelijk woonruimte te vinden.’’

Volgens de gemeente Oostzaan moet er nog voor tien statushouders huisvesting gevonden worden, zegt de woordvoerder. ,,We zijn in gesprek met de provincie en de woningcorporatie om ook voor deze personen huisvesting te realiseren.’’ Volgens De Dood komen er volgend jaar weer statushouders bij.

Inmiddels heeft voorzitter De Dood van de WOV een brief aan de gemeenteraad gestuurd. ,,In de brief staat dat de gemeente iets moet doen.’’ De gemeente kijkt naar de WOV voor de huisvesting, de WOV kijkt naar de gemeente voor de middelen. Een kleine gemeente als Oostzaan is kwetsbaar, zegt De Dood. ,,Zaanstad en Amsterdam moeten ook statushouders huisvesten, maar in Oostzaan is het probleem groter door een gebrek aan bouwgrond. De gemeente moet initiatieven nemen.’’

Bron: Noordhollands Dagblad

2017-11-11T12:07:59+01:00