Begeleiders bij welzijnsorganisaties zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders. Zij helpen en ondersteunen onder andere bij het opbouwen van een sociaal netwerk, regelwerk, Nederlandse taal leren en werk of vrijwilligerswerk met als doel dat statushouders zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij.
In de workshop Maatschappelijke Begeleiding Statushouders krijg je kennis en inzicht in de culturele achtergronden van statushouders. Hoe vind je aansluiting? Hoe wordt er door statushouders gekeken naar vrijwilligerswerk? Hoe werkt de man/vrouw verhouding? Hoe kun je statushouders stimuleren mee te doen zonder dat zij afhankelijk van je blijven? Hoe geef je duidelijkheid wanneer nodig?
Je krijgt de mogelijkheid om in een veilige trainingsomgeving vragen te stellen, casuïstiek te bespreken en waar nodig te oefenen met praktijksituaties.
Programma
- Kennismaking
- Communicatie bij cultuur en gedrag
- Cultuursleutels
- lichaamstaal/ruimtegebruik
- man/vrouw (gender)
- binnen/buiten
- hiërarchie/status
- religie
- eer van de familie
- Hiërarchische rolverdeling familie
- Praktische zaken in de samenleving
- Casuïstiek en ruimte discussie met ondersteuning van een ervaringsdeskundige uit Eritrea
Doelstellingen
– Inzicht in de Oosterse cultuur en omgangsvormen;
– Inzicht in je eigen houding bij het omgaan met statushouders;
– Handvatten om aansluiting te vinden.
TIJDSDUUR
1 dagdeel
GROEPSGROOTTE
Maximaal 15 personen per bijeenkomst
INVESTERING
Vraag direct een aantrekkelijke incompany offerte aan!
Na 25 jaar ervaring als interculturele communicatie trainer kan ik zeggen dat communicatie niet eenvoudig is. Zeker voor een professional bij intercultureel werken en communiceren met mensen vanuit een andere cultuur.
Cultuur is een containerbegrip waarin iedereen een belangrijke rol heeft. Daarom is het nodig dat een professional zich afvraagt welke vaardigheden bij de basisattitude bij een cultuur sensitieve benadering passen. Doel is om conflicten of verstoringen binnen de communicatie zoveel mogelijk te voorkomen.
Omdat elk individu communiceert vanuit de persoonlijke ervaringen en ontwikkeling is een bewuste grondhouding van de professional bij intercultureel werken/communiceren heel erg belangrijk. Door communicatie leer je iemands socialisatie en cultuurontwikkeling kennen, je kan aansluiten en oprechte nieuwsgierigheid tonen.
Köksal Nurdogan, trainer cultuur en gedrag
Anoniem:
– Ik heb veel cursussen gehad en merk dat de aanpak bij de ene cursus soms compleet het tegenovergestelde is van deze cursus in verband met vragen samenvatten. Ga zo door, dit zijn belangrijke trainingen die mensen veel bij brengt.
TIJDSDUUR
1 dagdeel
GROEPSGROOTTE
Maximaal 15 personen per bijeenkomst
INVESTERING
Vraag direct een aantrekkelijke incompany offerte aan!