Inhoud
Resultaat
Investering
Data

Lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ongeveer 1,4 miljoen inwoners in Nederland tussen de 15 en 67 jaar zijn laaggeletterd. Wat kun en wil je als woningcorporatie met het gegeven dat een aanzienlijk deel van je huurders laaggeletterd is? Een toenemende trend is dat er van huurders wordt gevraagd dat ze veel zelf regelen, bij voorkeur via de website.

Laaggeletterden hebben moeite met het lezen van informatie en maken vaak geen of weinig gebruik van de computer. Mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven zijn ook minder goed in staat hun financiële zaken goed op een rijtje te hebben en te houden. Dit komt doordat ze niet begrijpen wat er in de brieven van de gemeente, woningcorporaties of van een andere instantie staat.

“Vaak krijg ik via de telefoon te horen dat ik veel zelf kan regelen via de website. Ik heb geen idee en kom er niet uit. Als ik dan bel hoop ik dat iemand me echt wil helpen. Ik schaam me dat ik niet goed kan lezen.”

Hoe kun je laaggeletterdheid herkennen en signaleren? Hoe bereik je deze doelgroep? Wat heeft een laaggeletterde van mij als medewerker en van ons als corporatie nodig?

Programma
– Wat is laaggeletterdheid;
– Oorzaken van laaggeletterdheid;
– Herkennen van laaggeletterdheid;
– Bespreekbaar maken en doorverwijzen;
– Door de bril van een ervaringsdeskundige;
– Tips in de communicatie voor de corporatie en de medewerker.

Casus
Marc van Beek is getrouwd met Claudia. Samen hebben ze vier kinderen.

Na 20 jaar bij een houthandel fabriek te hebben gewerkt is Marc ontslagen. Collega’s van Marc hebben zich de aflopen jaren kunnen omscholen. Marc had altijd een smoes om niet naar cursussen te gaan. Door de crisis en door de automatisering was er geen werk meer voor hem. Sindsdien komen ze maar lastig rond en langzaam zijn er schulden en 2 maanden huurachterstand ontstaan.

Bij de flat is een renovatie gepland. De buitenkant wordt opnieuw geschilderd. Ruim van tevoren zijn de huurders per brief op de hoogte gesteld om de balkons vrij te maken voor de werkzaamheden. Toen de schilders bij familie Van Beek wilden beginnen was het balkon niet opgeruimd.

Herkenbaar?   

  • Bij betalingsachterstanden geen afspraken durven te maken
  • Moeite met de computer, tablet of telefoon gebruiken
  • Afspraken niet nakomen (ze doen net of ze de afspraken noteren)
  • Smoesjes verzinnen om het formulier niet te hoeven lezen, mee naar huis nemen

 

Doelstellingen
– Signalen herkennen die wijzen op laaggeletterdheid.
– Handvatten om signalen bespreekbaar te maken met de huurder.

TIJDSDUUR 
1 dagdeel

GROEPSGROOTTE
Maximaal 10 personen

INVESTERING OPEN INSCHRIJVING
Open inschrijving: € 285,- vrij van BTW per persoon, inclusief lunch.

INVESTERING INCOMPANY
Groepsprijzen incompany zijn op aanvraag. Vraag direct een vrijblijvende incompany offerte aan wanneer u deze training bij u op locatie wilt organiseren!

Bij individuele inschrijving komt u op een wachtlijst. Vanaf 4 deelnemers incompany te organiseren.

Deze training wordt incompany georganiseerd worden op locatie van de opdrachtgever, door heel Nederland. Vraag direct een aantrekkelijke offerte aan!

TIJDSDUUR 
1 dagdeel

GROEPSGROOTTE
Maximaal 10 personen

DATA
Vraag direct een aantrekkelijke incompany offerte aan om de workshop op eigen locatie te organiseren!