Door maatschappelijke (gedrags)ontwikkelingen van de afgelopen jaren verandert het gedrag waar medewerkers mee te maken krijgen snel. Het tempo van escalatie gaat omhoog, mensen worden mondiger, het eisenpakket neemt toe, de verwachtingen stijgen, er is meer invloed van social media, de doelgroep verandert snel (meer psychiatrie, middelengebruik, laagbegaafde bewoners, verslaving, medicatie of gebrek daaraan), en in het algemeen neemt maatschappij breed de frustratie toe.
Ga je alleen op huisbezoek of met een collega? Welke voorbereidingen tref je? Ga je op afspraak of juist onaangekondigd? Heb je zicht op de risico’s aan de hand van een dossier? Wat zijn de risico’s wanneer je in de avonduren op bezoek gaat? Ben je bereikbaar en wie kun jij contacten wanneer de situatie bedreigend wordt of met wie sta je in verbinding? Hoe zorg je voor je eigen veiligheid bij een cliënt in huis? Hoe blijf jezelf rustig als je voelt dat de spanning oploopt? Wanneer en hoe begrens je grensoverschrijdend gedrag?
In de training Veilig Huisbezoek & Sterker bij Agressie ga je hiermee actief aan de slag. Naast het opdoen van interactieve theorie is deze training een training om te doen en te ervaren.
Doelstellingen
- Je krijgt gedragstips over de verdeling van de ruimte, de zitpositie die de veiligheid vergroot, manieren om de situatie te beïnvloeden in je voordeel;
- Je leert om je gedrag en je vaardigheden op zo’n manier in te zetten, dat het sturen van het gesprek makkelijker wordt;
- Je leert hoe je met lastig emotioneel en/of agressief gedrag kunt omgaan;
- Je leert om grenzen te stellen aan gedrag;
- Je krijgt praktische tips om gedrag te begrenzen bij met mensen met psychiatrische problemen, zoals bv. dementie, middelengebruik, LVB en psychotisch gedrag.
Programma
-
- Korte kennismaking met vragen gericht op maatschappelijke ontwikkelingen en agressie;
- Je betreedt de woning: de deurprocedure en verder. Waar let je op, waar ga je zitten, hoe kun je de situatie zo goed mogelijk beïnvloeden om je veiligheid te vergroten?
- ABCD-gedrag – zeer praktische aanpak van agressie.
- Spanningsregulatie bij agressie:
- Gedachten sturen;
- Ademhaling controleren;
- Spierspanning verminderen.
- Eigen veiligheid bij gedrag door psychische stoornissen:
- Waar gaat het om? Hoe herken ik het? Wat doe ik wel of niet?
- Het omgaan met mensen met veel voorkomende psychiatrische problemen, zoals bv. dementie, middelengebruik, en psychotisch gedrag. We passen de vaardigheden daarvoor specifiek aan.
- Realistische oefensimulaties – de oefensituaties zijn altijd gericht op het aanleren en toepassen van de getrainde vaardigheden en zijn laagdrempelig.
- Nabespreking met leerpunten.
Aanpassing in het programma mogelijk voor jongerenwerkers met toepassing van groepsgedrag en straatcultuur.
Deze training wordt incompany georganiseerd op locatie van de opdrachtgever. Dit is al mogelijk vanaf 4 personen. Vraag direct een aantrekkelijke incompany offerte aan!
TIJDSDUUR
1 dag van 09.00 – 16.00 uur
GROEPSGROOTTE
Maximaal 10 personen
INVESTERING OPEN INSCHRIJVING
Open inschrijving: € 475,- vrij van BTW per persoon
Dagarrangement koffie/thee en lunch (indien van toepassing (€ 85,-)
INVESTERING INCOMPANY
Groepsprijzen op locatie van de opdrachtgever zijn op aanvraag en financieel interessant vanaf 5 deelnemers.
Vraag direct een vrijblijvende incompany offerte aan wanneer u deze training bij u op locatie wilt organiseren!
TIJDSDUUR
1 dag
GROEPSGROOTTE
Maximaal 10 personen per training
INVESTERING INCOMPANY
Groepsprijzen op locatie van de opdrachtgever zijn op aanvraag.
Vraag direct een vrijblijvende incompany offerte aan wanneer u deze training bij u op locatie wilt organiseren!